ÖZGÜR ÖZGÜLGÜN: “UMUT HEP VAROLSUN”

Tiyatronun yetenekli oyuncusu ve çocuk kitaplarının başarılı yazarı Özgür Özgülgün ile pandeminin kasvetli havasını dağıtıp umutlarımızı yeşerten bir sohbet gerçekleştirdik.

Çocuklarla ilgili nitelikli pek çok çalışmanın içinde yer aldınız. Pandemi dönemi nasıl geçti? Neler yapıyorsunuz şu sıralar?

Teşekkür ederim. Çocuklarla ilgili işlerin içinde olmak beni çok mutlu ediyor. Onlar benim can dostlarım. Birbirimizi iyi anlıyoruz.

Malum pandemi dönemi bizi çok etkiledi. Uzaktan iletişimi öğrendik. Daha iyisine koşullar el vermedi. Her şeyin başı sağlık, sağlımızı kaybetmeyelim yeter. Zaman nasıl olsa bizi buluşturacak. Sabır olunca gerisi geliyor…

Pandemiden önce çocuklar için  drama ve düşünce becerileri üzerine eğitimleriniz  vardı. Hafta Ayrıca Özgür Abi’ye Tarihe Yolculuk gösteriniz. Yeniden başladı mı bu çalışmalar?

Pandemiden önce çok keyifli ortak işler yaptık, hem eğlendik hem öğrendik. Keyifli, eğlenceli eğitimin tadını çıkardık. Hem oyunlar oynadık, hem etkinlikler, söyleşiler, imzalar yaptık. Kısaca gönüllere dokunduk. En kısa zamanda tekrar buluşacağız, pek mutluyuz. Edebiyatın, sanatın ve eğitimin olduğu tüm çalışmalarımız hız kesmeden devam edecek hepimiz her şeyi çok özledik.

Bir de Rotahane çalışmanız var. Bundan biraz bahseder misiniz? Nasıl doğdu? 

Rotahane çalışmalarımızda pandemi sürecinde durdu maalesef. Biliyorsunuz turizmi (iç turizm) desteklemek ve farkındalık yaratmak adına kadınlar tarafından kurulmuş çok güçlü bir oluşum Rotahane. Güzel insanların yollarının kesiştiği sürekliliği olan bir proje. Orada olmak beni ve yol arkadaşlarımı çok mutlu ediyor. İyi ki var Rotahane

Biz sizi daha çok tiyatrocu kimliğiniz ile tanısak da pek çok kitabı bulunan çocuk kitapları yazarısınız. Kaç kitabınız oldu şu an?

Yaklaşık 20 çocuk kitabım var. Genç dostlarıma yazmak ve birlikte okumalar yapıp etkinlikler yaratmak dünyanın en güzel işleri bence. Sanat ve edebiyat sayesinde var oluyoruz. Yaşasın çocuklar ve okuduğumuz kitaplar…

Sizin kitaplarınızı okuyacak çocukların hangi kitabınız ile başlamasını tavsiye edersiniz?

Her kitabın farklı hikayesi ve yolculuğu var. Kim hangi kitabı isterse onunla başlamalı ve keyif almalı diye düşünüyorum. Edebiyat uzun soluklu bir serüven.

Bu yaz okul öncesi çocuklar için kitap önerileriniz olur mu?

Yaz aylarında okumalarını tavsiye edeceğim eserler öncelikle yerli yazarlarımızın eserleri olacaktır. Kendi kültürünü bilmeyen arkadaşlarım başka kültürlerle bağ kuramazlar diye düşünüyorum. Çok kıymetli yazarlarımız var.

Aziz Nesin, Rıfat Ilgaz, Muzaffer İzgü, Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Gülten Dayıoğlu, Cahit Uçuk, Kemallettin Tuğcu, Ömer Seyfettin adlarını unuttuğum tüm yazarlarımızdan özür dileyerek kendi değerlerimizi pek kıymetli buluyor ve tavsiye ediyorum.

Özel gereksinimli çocuklar ile yolunuz kesişti mi hiç?

Özel gereksinimli dostumla yolum kesişti ve iyi ki kesişti. Halen dostluğumuz devam ediyor. Onu iyi ki tanıdım, hayatı şimdi daha değerli buluyorum. Bana yaşamı kendisi sevdirdi. Onun sayesinde geleceğe çok daha farklı bakabiliyorum. Kendi adıma dünyanın en büyük şansı. İyi ki var ve ne olur hep var olsun.

Ülkemizde otizm farkındalığını nasıl buluyorsunuz?

Ülkemizde otizm de dahil olmak üzere farkındalık yaratan sosyal sorumluluk projelerini çok olumlu buluyorum.Daha fazla olmalı daha çok insana ulaşmalı. Birey olarak üstüme ne düşüyorsa ben buradayım ve beraberiz.

 

Çocukların farklılıklara saygı duymayı öğrenmesi geleceklerini nasıl etkiler? Nasıl faydaları olur?

Çocuklar yani onlar benim kadim dostlarım her biri geleceğin umutları. “Öğrenmek” insana özgü bir davranış biçimi. Olumlu öğrenilen her davranış geleceğe atılan adım gibidir.

Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?

Söylenecek son söze en iyi örnek, hep birlikte daha yapacak ve yaşanacak çok hayatlarımız var. Umut hep varolsun…