Farkında Kalın!

Hasan Hüseyin Yıldırım, Sakarya Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü Zihin Engelliler Öğretmenliği Bölümü 4. sınıf öğrencisi… farkindakalin.com isimli bir site açan ve özel eğitimde kendi alanında uzman akademisyenlerle yaptığı söyleşileri “Farkında Kalın-Özel Eğitim Üzerine Söyleşiler” adlı bir kitapta toplayan Yıldırım, çıtayı her daim yüksek tutanlardan…

Lisans öğrencisiyken özel eğitim üzerine bir söyleşi kitabı yayınladınız… Bu fikir nasıl doğdu?
Yazmak hobiden çok bir istekti benim için. Zaten iki yıldır Hendek’te bir gazetede özel eğitim üzerine röportajlar yapıyordum, yazılar yazıyordum. Yazılan yazılar biriktikçe bunları derleyip bir kitap yayınlama fikri oluştu.

Neden özel eğitim bölümünü seçtiniz?
Özel eğitim bölümünü hiç tanımayanların çoğunlukla bir öncüsü oluyor. Bu alanda tanıdıkları insanlardan ve onların tecrübelerinden yararlanarak bu alana yöneliyorlar. Bende de bu şekilde oldu. Dayım zihin engelliler öğretmeni. Beni okula götürmüştü ve orada gördüğüm uyum çok güzeldi. “Ben de bu öğrencilerle bir şeyler yapabilirim” hissi orada oluşmuştu.

Meslek seçimi yaparken karakter özelliklerimiz de etkili oluyor. Toplumsal fayda sağlamak isteyen biri misiniz, katıldığınız gönüllü yaptığınız çalışmalar var mı?
Ortak yardım paydasını önemsiyorum. İçinden geldiği zaman insan bir takım çalışmaların içinde buluyor kendini.

farkindakalin.com isimli bir siteniz de var. Bu, kitaptan sonraki bir oluşum mu?
Site, 2017 yazının başında açıldı. İki yıldır yerel bir gazetede yazılar yazıyordum. İlk başladığımda yazıların bu kadar güzel karşılık bulacağını ummuyordum. Yazılar halktan güzel tepkiler görünce, insanlar yanıma gelip “yazıların çok güzel” demeye başladıkça bir site oluşturup özel eğitime hizmet etme fikri oluştu. farkındakalin.com’da özel eğitim üzerine olan yazılarımı bir araya getirmek istedim.

Kitap projesi nasıl oldu?
Ben bu kitabı çıkarmaya karar verdiğimde gördüğüm ki, özel eğitimde lisans öğrencisiyken kitap çıkaran kimse yok ve özel eğitim bölümümüzün bugüne kadar yayınlanmış bir söyleşi kitabı yok. Ben zaten gazetede kendi bölümümden ve farklı bölümlerden hocalarla röportajlar yapıyordum. Bu eksikliği gördükten sonra bir söyleşi kitabı çıkarmam gerektiğini düşündüm. Özel gelişimde belli başlı temel alanlardan uzman hocalara sorularımı sorarak söyleşi kitabını hazırladım. Özel eğitime ilgi duyan ve duymayan kişilerin bu kitabı okuyarak özel eğitime dair bir şeyler öğreneceğini umuyorum.

Yayın aşamasında kimlerden nasıl destekler geldi?
ÖZDER’e özellikle teşekkür etmek istiyorum. ÖZDER, özel eğitim öğretmenlerinden oluşan bir dernek olduğu için kendileriyle iletişimimiz vardı ve ben kitapta kendilerine de yer vermek istemiştim. Kitap projesini anlattığımda desteklerini sundular. Vize Yayıncılık ile bağlantımı da onlar sağladılar. ÖZDER kitaba sponsor oldu ve böylece kitabın basımı hızlandı. Ailem ve hocalarım da maddi manevi destekçi oldular.

Kitap nerden temin edilebilir?
Nadirkitap.com adresinden alınabilir.

Kitabın devamı da gelecek mi?
“Farkında Kalın” artık benim için bir oluşum ve bu oluşum büyüyerek devam edecek. İmkan olursa kitabın ikisi ve üçü de olacak. Birinci kitap “Farkında Kalın, Özel Eğitim Üzerine Söyleşiler”di, ikinci kitapta özel çocuk aileleriyle söyleşiler düşüncem var. Bizzat ailelerin ağzından anlatımlarla özel eğitim sayesinde yaşanan gelişim aşamalarını herkesin görmesini sağlamak da hedeflerim arasında.

Kitabı okuyanlarda yaratmak istediğiniz farkındalık nedir?
Staj okuluma giderken minibüste “özel eğitim okulu” dediğimde insanlar bunu anlamıyorlardı. Engelliyi bile anlamadıkları için özürlüye kadar düşmek zorunda kalıyordum. Çünkü toplumumuzda bu farkındalık yok. Her köşe yazımın bitiminde “hoşça kalın, özel eğitimin farkında kalın” derdim. Bu kitapta sağlamak istediğim farkındalık, özel eğitim alanına dair hiçbir şey bilmeyen bir insanın bile özel eğitim alanında bilgiye sahip olması. Bu bir başucu kitabı, özel eğitime ilk adım kitabı. Kendi alanlarında uzman 14 akademisyenin verdikleri bilgilerle çocuklarımızın, bireylerimizin neler yaşadıklarına dair bilgi edinecekler ve bu bilgiyi edinen insanlar özel eğitimin ne anlama geldiğini bilmiş olacaklar. En azından özel eğitim dendiğinde “siz özel ders mi veriyorsunuz” demeyecekler.