“BU KURUM OTİZMİN YANINDA PROJESİ”NDE İLK ADIM

ÖÇED’in başlattığı ve otizmde iyi örnekleri yüceltmeyi hedefleyen “Bu Kurum Otizmin Yanında Projesi”ni destekçilerden Korhan Ballı Spor Merkezi antrenörü Orkun Bingöl ve fikir sahibi Gülzade Algül’den dinledik.

 

Kendinizi tanıtır mısınız?

Ben Orkun Bingöl. IFBB’ye bağlı Türkiye Vücut Geliştirme ve Fitness Federasyonu antrenörlerindenim. 3 yıldır burada çalışıyorum. Salonumuzda fitness, body building, kardiyo, aerobik gibi sporlar var.

Otizmli çocuklara destek olmak amacıyla başlattığımız projede yer aldığınız için çok teşekkür ederiz. Projeyle ilgili düşüncelerinizi alabilir miyiz?

Hocalarımız bize gelerek otizmden bahsettiler. Otizmli çocuklarımızın yaşadıkları hayatı biraz konuştuk. Onların spor yapmanın bir rehabilitasyon olabileceğini söylediler. Biz de memnuniyetle çocukları kabul ettik. Onlara faydalı olmak için elimizden ne gelirse hepsini yapmaya hazır olduğumuzu söyledik. O gün bu gündür çocuklarımız velileri ya da hocalarıyla geliyor, burada spor yapıyor.

Buraya gelip ne yapıyorlar?

Koşu bandı ve bisiklete biniyor, küçük dambıllarımızla oynuyorlar. Antrenman yapan kişilerle yan yana vakit geçiriyorlar. Böylece çevreye daha uyumlu hale geliyorlar, insanlarla olan iletişimleri gelişiyor. Bu da onlar için bir rehabilitasyon.

Üyelerinizin tepkisi ne oluyor?

Onlar da çok olumlu karşılıyor ve destek veriyorlar.

Otizm hakkında daha önceden bilginiz var mıydı?

Genel anlamda bir bilgimiz vardı ama onları gördükçe insan daha çok bilinçleniyor. Gerçek boyutunu ancak görünce anlayabiliyorsunuz.

Gülzade Hanım “fikir sahibi” olarak sizden projenin nasıl geliştiğiyle ilgili bilgi alabilir miyiz?

Gülzade Algül (Algı Özel Eğitim Okul Öncesi Öğretmeni): Ben bu teklifi Korhan Spor Salonu’na sunduğumda sağolsunlar hiç düşünmeden “evet” dediler. Benim asıl amacım şu: Biz dersimizin sosyal, günlük yaşam gibi beceriler kazandırma kapsamında birçok mekâna gidiyoruz fakat birçok yerde olumsuz tepkiyle karşılaşıyoruz. Çünkü çocuklar zaman zaman gürültü yapıyor, çığlık atıyor. İnsanlar bu gibi durumlardan çok rahatsız olduğu için olumsuz tepkiler veriyorlar. O zaman da yakınları hiç dışarıya çıkmamayı tercih ediyorlar, kapalı kapılar ardında yaşıyorlar. Aslında üzerlerindeki baskı ve çekingenliği atmanın tek yolu güler yüzle karşılanmak. Bu fikirle bunu aşmayı planlıyoruz. Bu fırsatı bize sunduğu için Korhan Ballı Spor Merkezi’ne teşekkür ederiz. Böyle güzellikleri bulup yüceltirsek çoğaltırsak insanlar otizmin daha çok farkında olacak. Çünkü gerçekten insanlar ailelerin neler çektiğini bilmiyor ve onlarla empati kurmuyorlar. Bilen insanları da yüceltmezsek otizmi hiçbir şekilde duyuramayız.

VELİLER NE DİYOR?
Sıdıka Hasgül (Mahmut Hasgül’ün annesi): Biz haftada 3 gün buraya geliyoruz ve derslerden önce 40 dakika vakit geçiriyoruz. Buradan derse geçtiğimiz zaman Mahmut’un eğitimi daha verimli geçiyor. Enerjisini harcıyor. Hocalar aletleri kullanmamıza yardımcı oluyor.
Mevlüde Yıldırım (Efe’nin ananesi): Efe’yi Gülzade Hocası getiriyor. Ben getirsem benimle spor yapmaz ama öğretmeni başında olunca yapıyor. Yardımcı olan herkese çok teşekkür ediyoruz.