AZERBAYCAN BAKÜ’DE İLK ULUSLARARASI ÇOCUK VE ERGEN PSİKİYATRİ KONGRESİ

AZERBAYCAN BAKÜ’DE İLK ULUSLARARASI ÇOCUK VE ERGEN PSİKİYATRİ KONGRESİ

12-13 Mart tarihlerinde Azerbaycan’da ilk kez düzenlenen “1. Uşaq ve Yeniyetme Psikiyatri” Kongresi” Bakü şehrinde Hyatt Regency Convention Center’da gerçekleşti.

Kongre; Psikiyatri Uzmanı Dr. Azat Bağırov’un (Azerbaycan) başkanlığında ve Çocuk Psikiyatri uzmanı Azad Asafov’un (Türkiye) ortaklığında düzenleme organizasyonu ile yapıldı.

Kongre Azerbaycan Psikiyatri Derneği başkanı Prof. Dr. Nadir İsmayılov, Azerbaycan Tıp Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ayten Memmedbeyli (Çocuk Nörolojisi), Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşe Rodopman Arman (Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi), Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Azad Asafov ve Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. İkram Rustemov’un (Azerbaycan) açılış konuşmalarıyla başladı.

Otizm ve Sosyal İletişim Bozuklukları

Kongrenin ilk günü; otizm ve sosyal iletişim bozuklukları ayrıntılı olarak tartışıldı ve ilgili sunumlar yapıldı. Konu başlıkları; otizmde erken tanı, otizm yüksek artış hızı ve güncel etyolojik gelişmeler, otizmde multidisipliner tedavi, otizmde psikofarmakoloji,  otizmde aile eğitimi ve ebeveyn odaklı yaklaşım idi. Bunların yanı sıra; çocuk psikiyatrisinde yapay zekâ ve beyin modelleme, yaşam boyu otizm ile ilişkili psikiyatrik ve nörolojik hastalıklar tartışıldı. Aynı gün son olarak, otizmde yeme ve beslenme sorunları başlıklarında bilgi paylaşımı oldu.

Kongrenin ikinci gününde ise, dikkat eksikliği ve hiperaktivite (DEHB) konusu işlendi. Konu başlığı altında; etyoloji ve teşhis zorlukları, nörobiyolojik araştırmalar, emosyonel disregulasyon, bilişsel bozulma, DEHB psikofarmakolojisi ve son gelişmeler ele alındı. Son olarak DEHB’da ilaç dışı yaklaşımlar değerlendirildi ve

kongre katılımcıları güncel bilgileri meslektaşlarıyla paylaştılar.

Her iki gün de psikologlara yönelik eş zamanlı olarak yapılan çalıştaylarda;

gelişim testleri, floor time terapi, duyu bütünleme terapileri, çocuklarda projektif testler, dikkat değerlendirme  testleri, disleksi değerlendirme ve tedavisi alanlarında sertifikalı eğitimler verildi.

Toplam 135 hekim ve psikolog katılımı olan kongre; Azerbaycan televizyon kanalları ve sağlık programı yayıncılarından da yoğun ilgi gördü.

Kongre sonunda yapılan değerlendirme ardından öne çıkan en önemli başlıklar; çocukların nörogelişimsel bozukluklarında multidisipliner çalışmanın önemi ve dikkat /hareketlilik tedavilerinde güncel olarak önerilen ilaç tedavilerinin Azerbaycan’da da ulaşılabilir olması ve uygun kullanımın düzenlenmesi oldu. Önümüzdeki yıllarda geleneksel olarak sürdürülmesi planlanan kongrelerde, Türkiye ve Azerbaycan Çocuk &Ergen Psikiyatrisi ile ilgili sağlık alanlarının işbirliğinin artırılması ve kaynakların zenginleştirilmesi planlandı.