Vakit kaybetmeyin, çocuğunuza yazık etmeyin!

Yazı: Parin Yakupyan ÖÇED Yönetim Kurulu Başkanı

Bazen o kadar üzülüyorum ki… Özellikle okulların açıldığı günlerde çok daha fazla… Hayatımla tecrübe ettiğim pek çok konuda başka ailelerin yaptığı hataları gördükçe ve bu konuda hiçbir şey yapamayınca, anlatamayınca, dinletemeyince kahroluyorum. Çünkü ailelerin yaptığı bu hataların bedellerini çocukları çok ağır ödüyor.

Farklı gelişim gösteren (adı otizm olsun, sosyal gelişim bozukluğu olsun, atipik otizm olsun, gelişim geriliği olsun, ne olursa olsun) çocukların okul çağı gelene kadar tanılanmamasını, rapor çıkarılmamasını anlıyorum. Ailelerin maddi güçleri varsa neden çıkarsınlar ki zaten o raporu? O, ailenin kişisel inisiyatifidir. Ama çocuğun okula başladığı dönemde artık bu kişisel bir karar olmaktan çıkmalıdır bana göre. Bu çocuğa kaynaştırma raporu çıkarılmalı ve özel okullarla uğraşmadan bir devlet okuluna gerekiyorsa-ki bana göre başlangıçta entegrasyon sağlanana kadar şart-bir gölge öğretmenle gidilmeli.
Belli bir ekonomik güce sahip velilerimiz (bazen rapor bile çıkartmadan, hiç tanılamadan) özel okulu tercih etmekte. Bu veliler haklı olarak çocuklarının az sayıda kişiyle olmasını, daha hijyenik bir ortamda olmasını, daha bir şık ortamda olmasını istemekte… Ama özel okulu tercih eden veliler bilmeliler ki, sınıfta çocuğu istemeyen diğer veliler olabilir, özel okulların ticari kaygısıyla diğer velilerin isteklerini yerine getirmek zorunluluğu ile zor bir süreç yaşanabilir. Devlet okulunda böyle bir veli kaygısı genelde yoktur. Bu anlamda benim görüşüme ve deneyimime göre özel okula verilecek para gölge öğretmene verilirse çok daha hızlı bir geri dönüş olacak, bundan en çok çocuk olumlu etkilenecektir.

“Her devlet okulu gölge öğretmen kabul etmiyor” diyebilirsiniz belki ama kabul eden devlet okulu sayısı özel okul sayısından fazla. Bağlı bulunduğunuz ilçenin okulu kaynaştırma raporunuz varsa zaten çocuğunuzu almak zorunda.

Rapordan bu kadar korkulmaması gerekiyor. Çocuk düzeldiğinde, tanısı kalktığında rapor da kalkıyor zaten. Gecikilmiş bir eğitim macerası yerine eğitimin içine dahil olun bir an önce. “Çocuğumu veli istemedi” ile enerjinizi tüketeceğinize bir an önce dahil olun sisteme. Eğer okul, gölge öğretmeni kabul etmiyorsa, valiliğe başvurun. Bir şekilde bunu sağlamak mümkün. Aslında en güzeli, en doğrusu kabul eden ve yardımcı olmak isteyen öğretmeni bulun ve o okula kayıt ettirin çocuğu.
Bu konuda özel eğitim öğretmeninizden destek alın. Telefonla ya yüz yüze görüşerek iletişim kursun okulla… Okulda seminerler verilsin, öğretmenler ve veliler öğrensin bu sistemi.

Unutmayın, “Bilmiyorum ama öğrenirim” diyen, “çok iyi biliyorum” diyenden daha iyidir her zaman!
Yani uzun lafın kısası benim önerim, farklı gelişen çocuğunuzun durumunu çabucak kabullenin ve bir devlet okulunda gölge öğretmenle dahil olun sisteme…