KREŞTE İSTENMEMİŞTİ, ŞİMDİ FEN LİSELİ

Aliye Sağlam’ın oğlu Fatih yıllar önce otizmli diye kreşte istenmemiş ve okuldan atılmıştı. Şimdi fen lisesi öğrencisi olan Fatih, deneme sınavlarında birinciliği kimseye kaptırmıyor.

Çocuğunuzda farklı giden bir şeyler olduğunu ne zaman fark ettiniz?

Fatih 2 yaşındayken işlerin yolunda gitmediğini hissettim.

Sürekli ağlayan, uyumayan, huzursuz, iştahsız bir çocuktu Fatih. İşin aslı 15 yıl önce otizmin ne demek olduğunu bile bilmiyordum. Tesadüfen bir çocuk doktoru oğlunuz otizmli olabilir demişti. Bunun üzerine çocuk psikiyatristine gitmiştik.

Doktora gittiğinizde size ne söyledi? Ne zaman tanı aldınız?

Fatih henüz 2 yaşında otizm tanısı aldı. Bu gerçekle yüzleşmek beni çılgına çevirmişti. İnanılmaz üzülmüştüm.

Özel eğitim ile birlikte kreşe başladınız… Nasıl geçti kreş dönemi?

Özel eğitim ile birlikte kreşe de başlamıştık. Sürekli tayin olduğumuz için sürekli kreş değişikliği de oluyordu.

Hayatımın en büyük acısını bana Fatih’in otizmli olduğunu bile bile kayıt yapıp sonra da okuldan atan Ankara’daki bir kolejin kreşi yaşattı. Yaşadığım üzüntü hala taptaze…

Kreşte yaşadıklarınız karşısında neler hissettiniz?

Yaşadığım olumsuzlar beni kahrederken, öbür taraftan da Fatih’in kaybedecek bir dakikasının olmadığının bilincindeydim. Zaman çok kıymetliydi oğlum için.

Fatih ne zaman konuşmaya başladı?  Konuşması nasıldı?

Fatih 6 buçuk yaşında konuşmaya başladı. Önce homurdanma şeklindeydi. Sonra yansıma, mekanik konuşma şeklinde oldu. Tam anlamıyla 10 yaşında duygulu ve anlamlı konuşmaya başladı.

Sizinle görüşmemizde “Fatih’e 10 yaşından sonra hızlı bir gelişme geldi” demiştiniz.  Hangi konularda büyük gelişmeler yaşamıştı?

Fatih 10 yaşından sonra hızlı bir şekilde olumlu yönde ilerledi.

Daha mantıklı, daha duygusaldı. Sosyal iletişimi daha da güçlenmişti. Artık espri yapma ve anlama yeteneği de oluşmuştu.

Fatih kaç yaşına kadar özel eğitim aldı?

Fatih 10 yaşında kadar özel eğitime gitti.

Özel eğitimi siz de evde desteklediniz mi?

Evet, bende özel eğitimi evde destekledim. Psikoterapistimizle koordineli çalıştım. Ev ödevlerimi bir anne olarak hiç aksatmadım. Fatih’in özel durumu var diye hiç tolerans tanımadım. Normal bir çocukmuş gibi davrandım.

Fatih’in şu anda fen lisesinde okuduğunu biliyoruz. Yürekten tebrik ederiz. Bekliyor muydunuz böyle bir başarı?

İtiraf etmek gerekirse Fatih’in fen lisesini kazanması hayal bile değildi gerçek oldu. Çünkü yıllar geçtikçe ümidim de azalıyordu. Tabiri caizse tam bitti derken yeniden başladı her şey…

Fatih’in okul hayatı şu anda nasıl gidiyor? Gelecek planlarınız nasıl?

Fatih şimdi fen lisesi 10. sınıf öğrencisi. Çok başarılı bir öğrenci. Deneme sınavlarında birinciliği kimseye kaptırmıyor. Fatih’ in hedefi çocuk doktorluğu…

Bazen aileler çocukları 7-8 yaşına geldiğinde büyük değişimler görmezler ise karamsarlığa düşebiliyor. Mücadeleye devam etmeleri için onlara ne söylemek istersiniz?

Çocuğumuzun yaşı ilerledikçe ümitlerimizin de azaldığı çok doğru. Bazen hayat bitti dediğimiz yerde başlar. Benim ailelerimize naçizane tavsiyem lütfen mücadeleyi bırakmayalım. Acaba “anne” kelimesini duyar mıyım diye çıktığım yolda hayal bile edemeyeceğim başarılara şahit oldum. Unutmayın her yeni doğan güneş yeni bir umuttur…

Oğlunuz liseli olunca sizin de daha fazla boş vaktiniz oldu. Zaman ve fırsat buldukça başka özel gereksinimli çocukları da desteklediğinizi duydum. Özel alt sınıftaki öğrenciler için yaptıklarınızdan biraz bahseder misiniz?

Oğlum liseli olduktan sonra ben de evimin yakında bir ortaokulun özel alt sınıf öğrencilerine zaman ayırmaya başladım. Onların okuma yazma öğrenmelerine yardımcı oluyorum. Her şeyden öte onlara sevgimi veriyorum. İnşallah bundan sonraki hayatımda özel gereksinimli yavrularımıza destek olmaya devam edeceğim.

Son olarak yeni tanı alan ailelerimize buradan ne söylemek istersiniz?

Yeni tanı almış ailelerimize en büyük tavsiyem; neden, niçin gibi sorgulamaları bir kenara bırakıp çocuğumuzun ihtiyacına yönelik eğitimler planlamalarıdır. Bu süreçte çok fazla kaygı ve üzüntüye yer vermeden çocuğumuza yoğunlaşmalıyız. Bu iş sadece özel eğitimle olmaz. Sosyal anlamda da çocuğumuzu desteklemeliyiz. Kısacası büyük bir sabırla yolumuza devam etmeliyiz. Bütün ailelerimize bu kutsal mücadelede kolaylıklar diliyorum.