CV hazırlarken ve iş görüşmesi sırasında dikkat edilmesi gerekenler

Yeni bir kariyer için atılacak ilk adım profesyonelce hazırlanmış bir CV… Peki, özgeçmiş hazırlarken ve iş görüşmesi sırasında nelere dikkat etmek gerekiyor?

Yazı: Selim Parlak
ÖÇED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
[email protected]

Katıldığımız kariyer günlerinde ve bireysel başvurular ile her yıl yüzlerce CV ulaşıyor elimize. Bu yazımda elimize ulaşan CV’lerde gördüğüm eksiklerden bahsetmek ve bazı önerilerde bulunmak istiyorum. Genç arkadaşlar “CV hazırlamak ne kadar zor olabilir?” diye düşünüyor olabilirler ve bence haklılar da. Bu çok zor değil gerçekten, ben de böyle düşünüyor ve bu yüzden de gereken özeni göstermeden hazırlanan CV’lere anlam veremiyorum.

Bize ulaşanlar arasında mail adresi ve telefon numarası bulunmayan CV’ler bile var. Bazılarında fotoğraf bulunmuyor, bazıları ise özgeçmişlerini Messenger gibi uygulamalardan gönderiyor. Bazılarında ise ikamet adresi eksik… Eğitim ve deneyim bölümü zengin olsa bile bu CV’leri elediğimizi söylemeliyim.

Dikkat ettiğimiz noktalardan biri de eğitim ve iş tecrübesi bölümlerinin tarihsel sıralamaya göre yazılmış olması. Detay gibi görünse de bunlar başvuran kişi hakkında ipuçları veriyor çünkü.

Bu önerilerin yeni mezun arkadaşların veya yeni bir kariyer planı yapan arkadaşların işine yarayacağını düşünüyorum.

Altta ise yöneticinin işe alım sürecinde dikkat ettiği diğer noktaları kısaca sıralamaya çalıştım…

– Ektili CV yazımı önemli. Bunun için fotoğrafın güncel olması, adres, email, telefon gibi iletişim bilgilerinin atlanmaması, göz yormayacak bir yazı fontu seçilmesi, mümkünse referans mektubu eklenmesi gerekli. Geçmişteki iş deneyimleri, buralarda çalışma süreleri ve ayrılış nedenleri özgeçmişe eklenmeli ve sıralamaya dikkat edilmeli.

– Mülakata zamanında gidilmeli.
– Görüşme sırasında cep telefonu sessiz moda alınmalı.
– Spor kıyafetler veya çok dikkat çekici renklerde kıyafetler yerine görüşmeye uygun kıyafetler tercih edilmeli.
– Kullanılan parfüm rahatsız edici olmamalı.
– Görüşmede sorulan sorulara uygun ve net yanıtlar verilmeli. Burada kısa cevaplarla geçiştirmemek de, sözü fazla uzatıp konuyu dağıtmamak da önemli.
– Firma ve başvurulan pozisyon hakkında yeterli bilgiye sahip olmak ve bu konuda önceden araştırma yapmak da artı puan olacaktır.