7. AB İnsan Hakları Film Günleri başlıyor!

Avrupa Birliği 42 belgeselle insan hakları sorunlarını gündeme getirmeye devam ediyor.  Ankara, İstanbul, Giresun ve Kars’ta yapılacak film gösterimlerinin ardından Avrupalı yönetmenler izleyiciyle buluşacak.  62 filmin katıldığı AB İnsan Hakları Kısa Film Yarışmasını kazananlar 9 Aralık’ta açıklanacak.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun düzenlediği, 7. AB İnsan Hakları Film Günleri başlıyor.  AB üye ülkeleri ve kültür merkezlerinin katkılarıyla, 10 Aralık İnsan Hakları Günü çerçevesinde düzenlenen etkinlik Ankara, İstanbul, Giresun ve Kars’ta “Hayalperestler”, “Yitik Cennet”, “Haksızlığa Uğrayanlar” ve “Çocuklar” kategorilerinde 42 belgeseli izleyicilerle buluşturuyor.

İnsan Hakları Film Günleri kapsamında, öğrenciler, insan hakları savunucuları, sinemaseverler ve konuya duyarlı herkes insan hakları konulu belgesel filmleri 4-14 Aralık tarihlerinde Ankara’da, 1-14 Aralık’ta İstanbul’da, 1-4 Aralık’ta Kars’ta, 9-12 Aralık’ta Giresun’da izleyebilecek.

İstanbul’da Fransız Kültür Merkezi, Atlas Sineması, Pera Müzesi ve Caddebostan Kültür Merkezi’nde, Ankara’da Goethe Enstitüsü ile Büyülü Fener Sineması’nda, Kars’ta Şehir Sineması’nda, Giresun’da ise Giresun Belediyesi Vahit Sütlaş Sahnesi’nde yapılacak gösterimler halka açık ve ücretsiz olacak.

Film gösterimlerinin ardından Avrupalı yönetmenlerin, STK temsilcilerinin, insan hakları savunucularının ve akademisyenlerin katılımıyla insan hakları üzerine paneller düzenlenecek.

03.12.2017 Pazar günü saat 14:30’da Atlas Sineması’nda gerçekleşecek Komünyon filmi gösteriminden sonra ÖÇED Yönetim Kurulu Başkanı Parin Yakupyan da düzenlenecek panelde konuşmacı olarak yer alacak.

Komünyon- Komunia – Polonya, 2016, 72’

Yönetmen: ANNA ZAMECKA
Varşova’da yaşayan ve çalışan Anna Zamecka, Varşova ve Kopenhag’da gazetecilik, antropoloji ve fotoğrafçılık okudu. Wajda Okulu’nda Dok Pro Belgesel Bölümü’nü tamamladı. Komünyon, Zamecka’nın ilk uzun filmidir.

Yetişkinler varlık gösteremezse, çocuklar çabuk büyümek zorunda kalır. 14 yaşındaki Ola, bir işe yaramayan babasına, otizmli kardeşine ve onlardan ayrı yaşayan annesine bakmakta, ailesini tekrar bir araya getirmeye çalışmaktadır. Ola, annesinin tekrar eve dönmesi umuduyla yaşar. 13 yaşındaki erkek kardeşi Nikodem’in Kutsal Komünyon’u, ailenin buluşması için bir bahane olmuştur. Komünyon, reddedilmiş olanın güzelliğini, zayıf olanın gücünü ve imkansız gözüktüğü anlarda değişime olan ihtiyacı ortaya çıkarıyor. Büyürken izlenen bu zorlu yol, bize hiçbir başarısızlığın nihai olmadığını öğretiyor. Özellikle söz konusu olan sevgiyse…

Ödüller: En İyi Film (2016 Locarno Film Festivali kapsamındaki Semaine De La Critique), En İyi Belgesel (TRT Belgesel Ödülleri), En İyi Belgesel (Oslo Pix Festival), En İyi Belgesel (Varşova Film Festivali)